Stempelkaffe, eller "french Press" er en af de mest populære måder at lave kaffe på. Både derhjemme og på caféer. Og det er ikke uden grund. Det giver en god kop kaffe med massere af krop, smag og aroma. Der findes mange måder at lave stempelkaffe på og der findes mange myter om det. Bland andet om formalingsgrad og kaffe iforhold til vand. 

 

Sådan laver du den perfekte kop stempelkaffe hver gang

Hvis du vil i mål med at lave den perfekte kop stempelkaffe hver gang, skal du prøve at have en tilgang til det, som hvis du følger en bageopskrift. Alle ved, hvor vigtigt det er at måle rimeligt nøjagtigt af iforhold til opskriften for at få et godt resultat. Så frem med køkkenvægten.

 

 

Opskrift

 

1) Afmål bønner og kværn dem. Bønnerne skal males mellemfint. De fleste laver den fejl at kværne for groft. Kværner du for groft ender det bare med at du skal bruge flere bønner. Og det vil jo være ærgeligt, hvis du har været ude og købe dyre bønner til formålet. Filteret skal nok klare fitreringsjobbet og punkt 5) klarer resten. 

2) Placer stempelkanden på vægten. Hæld de afmålede bønner i stempelkanden, og hæld nænsomt vand på bønnerne med en cirklende bevægelse. Jeg plejer at lade vandet bruse af inden jeg hælder på, så temperaturen er på de anbefalede 92-95 grader.

3) Lad nu kaffen trække i 4 minutter. Rør derefter forsigtigt rundt i overfladen, så bønnerne bundfælder. 

4) Skum overfladen for urenheder. Det er et spørgsmål om temperament,  om man skummer overfladen for urenheder. Har man nogle følsomme smagsløg kan man måske smage forskel om man har skummet overfladen eller ikke. Jeg gør det engang imellem, hvis jeg vil være ekstra omhyggelig.

5) Vent et minuts tid til kaffen er bundfældet helt, før du nænsomt trykker stemplet i bund.